8. toukokuuta 2019

Rippikoulu alasaksaksi?


14.3.2019

Poika siis käy parasta aikaa rippikoulua. Suomi-pojan kohdalla se tarkoittaa pitkälti merimieskirkon suomenkielistä toimintaa mutta merkintä tarvitaan myös saksankielisestä jumalanpalveluksesta, ja saksalaiskirkkojen konserttien tarjonnasta on siitäkin syytä nauttia nyt kun tilaisuus on.

Aloin käydä läpi Hampurin evankelis-luterilaisten kirkkojen tarjontaa; Hampurissa on mistä valita. Joka kaupunginosalla on oma kirkkonsa, monella useampi. Pääkirkkoja on viisi.

Aivan Merimieskirkon naapurissa voisi käydä vaihteeksi Ruotsin komeassa kirkossa ja juoda messun päätteeksi kirkkokahvit - ruotsalaisen kirkon kahvilan kanelipullat ovat niin nam.

Michel, kaupungin maamerkki ja yksi viidestä pääkirkosta, on komea ja tunnelma aina juhlava. Upea tunnelma on myös St. Katharinenkirchessä, jonka torni 23 metriin saakka on Hampurin vanhin säilynyt rakennus, vuodelta 1250. 

Jo toistasataa vuotta vanha lähikirkkomme Christuskirche on sekin evankelinen. Kellojen sointi kuuluu kauniisti kotiimme saakka.

St. Gertrudkirche Altenwerderissä seisoo yksinään konttien keskellä. Se kirkkomaineen on kaikki, mitä on jäljellä vanhasta kalastajakylästä. Ensin tuli satama ja sitten sataman laajennus ja uusi laajennus. Tulivat kontit ja tulivat valtavat logistiikkakeskukset. Jäljellä on on kirkko ja hautausmaa. Perinne on, että kirkossa vihityt avioparit istuttavat pihamalle puuntaimen, "toivon puun".

Evankelisluterilainen jokilaivakirkko on Hampurin erikoisuus. Sen mottona on: "Jos eivät ihmiset pääse kirkkoon, on kirkon lähdettävä ihmisten luo." Se, että jumalanpalvelus pidetään laivassa on jo sinänsä erikoista, mutta vieläkin erikoisempaa minusta on, että neljäsosa järjestettävistä tilaisuuksista pidetään Plattdeutschiksi eli alasaksan kielellä, joka ennen muinoin oli alueen yleiskieli. Kieli ei ole lainkaan kuollut. Vaikka kieltä ymmärretään huomattavasti enemmän kuin puhutaan, sitä kuulee monessa paikassa - esimerkiksi Ohnsorg-teatterissa tai paikallisen sairaalan geriatrisella osastolla, missä toistakymmentä työntekijää taitaa alasaksan kielen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi unohtui pitkiksi ajoiksi. Kävi jopa niin, että unohdin alustan salasanan, enkä jaksanut ruveta selvittelemään asiaa ennen kuin ny...