13. joulukuuta 2020

I could do anything (if I only knew what it was)


Olen asunut Hampurissa kahteen otteeseen, ja kumpikin kerta on aiheuttanut vakava-asteista itsetutkiskelua ja pannut muuttamaan kurssia. Ensimmäisen kerran jälkeen kirjoittauduin liki kolmikymppisenä yliopistoon saksan opiskelijaksi. Jälkimmäisellä kerralla olin eri ihminen, tukevasti keski-ikäinen jo.

Vaikka en koskaan ole ollut rahan perään, nykyään sisällön merkitys kaikessa tekemisessä korostuu entisestään. Tekemisen on tunnuttava mielekkäältä. 

Paluumuuton jälkeen kuuntelin sydäntäni ja käynnistin erinäisiä projekteja, osin vanhoja tuttuja, osin uusia, vain haaveissa aiemmin asuneita.

Tuttavapiirissäni tekemiseni tuntuivat herättävän ihmetystä:

Kun kerroin, että aloitan myyjän työt kirjakaupassa, joku kommentoi: "Niin, sitä vartenhan olet opiskellut." 

Kun kerroin, että aion myös suorittaa S2-aineopinnot, toinen kommentoi: "Miksi?"

Myös muutaman ääneen lausumattoman kommentin olin aistivinani.

Jatkan yhä myös suomentajan työtäni. Sitä ei ole kommentoitu; se on kaiketi sitä, missä minun oletetaan pysyttelevän. Pysynkin - mielekkään tekstin suomentaminen on parasta mitä juuri sillä hetkellä voisin kuvitella tekeväni. Mutta väliaikoina mieleni halajaa myös muuta.

Kirjassa I could do anything if I only knew what it was on muutamia kohtia, joista pystyn tunnistamaan itseni tai jotka houkuttelevat uskomaan, että se, mitä teen ja miten sen teen, on juuri minulle oikea tapa elää.

Seuraavat kommentit ovat suoria lainauksia mainitusta kirjasta:


"Look into your past. Did you try mountain climbing once? Do you go to movies a lot in one year and then stop going for two years? Well, that might be exactly the right way to live. You must learn to respect the wisdom of your natural instincts, because they are probably superb when it comes to weaving everything you need into your life."

"You're a born scanner - a person who delights in astonishing. Scanners are poets - and librarians, documentary filmmakers, explorers, naturally gifted teachers..."

"Do what you love."

"You can learn new things at any time in your life if you're willing to be a beginner."

"Don't design yourself to fit the world, design a life to fit your abundant gifts."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi unohtui pitkiksi ajoiksi. Kävi jopa niin, että unohdin alustan salasanan, enkä jaksanut ruveta selvittelemään asiaa ennen kuin ny...