7. syyskuuta 2018

Buchhandlung Christiansen


6.11.2017

Tutustumisretkeni Hampurin kirjakauppoihin alkoivat. Ensimmäiseksi valikoitui Buchhandlung Christiansen, joka sijaitsee Ottensenin kaupunginosassa.

Kyseinen kirjakauppa on toiminut samalla paikalla vuodesta 1878. Toisen maailmansodan suurpommituksessa puoti tuhoutui raunioksi mutta toiminta käynnistettiin melko nopeasti uudelleen, ja nykyään se on Hampurin vanhin saman suvun pyörittämä kirjakauppa. Minua viehättää se, että kauppa ei ole vilkkaan kävelykadun varrella tai keskellä isoa kauppakeskusta vaan hieman syrjässä kylämäisessä Ottensenissa. Kauppaan poiketaan sen itsensä vuoksi. Aikoinaan paikka on toki ollut nykyistä keskeisempi – vuoteen 1889 Ottensen oli oma kaupunkinsa, vilkas teollisuuskaupunki vieläpä.

Kauppa on pieni eikä nouse mitenkään erityisesti esiin julkisivusta tai asettelultaan, mutta sitäkin suuremman vaikutuksen tekee kaupan toiminta: Täällä panostetaan lukeviin lapsiin ja nuoriin. Aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina 813-vuotiaat lapset, Reading Kids, kokoontuvat juttelemaan lukemistaan kirjoista. Kuukauden ensimmäinen tiistai on varattu samaan tarkoitukseen, mutta silloin paikalle pelmahtaa yksinomaan lukevia poikia, Reading Boys.

Kuvitella!

Kerran kuussa kokoontuvat myös Reading Teens. Osa teineistä saa kunniatehtävän kuulua nuorisoraatiin, joka päättää vuoden saksalaisen nuortenkirjan valinnasta. Saksalaiset kustantamot kautta maan lähettävät Christianseniin uutuuksiaan (tällaisia vastaanottavia kirjakauppoja ja lukupiirejä on eri puolilla Saksaa kaikkiaan kuusi), ja vuoden mittaan teinit lukevat kuusi ehdolla olevaa uutuuskirjaa. Lukemisensa saa lainata ilmaiseksi. Lukuvuoden päätteeksi kukin raatilainen ehdottaa omaa valintaansa vuoden kirjaksi (pisteytys asteikolla 16). Totta kai raati myös tekee retken vuoden päätapahtumaan eli Frankfurtin kirjamessuille, missä voittajakirja julkistetaan.

Aikuisillekin järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia, kuten kaikille avoimia lukupiirejä, jonne toisinaan saapuu kutsuvieraana myös itse kirjailija.  Erityinen tapahtuma on ”Kahdeksan jälkeen”, jolloin kirjakauppa pitää ovensa auki varsinaisen aukioloajan jälkeen enimmillään kymmenelle ennakkoon ilmoittautuneelle lukijalle, joilla on kolme tuntia aikaa tutustua kaupan valikoimaan, selailla, lueskella ja nauttia tarjoiluista.

Jos sen lyhyehkön hetken aikana, jonka kaupassa tänään vietin, huomasin, että kaupan kanta-asiakaskunta on vakaa. Asiakkaita tervehdittiin nimeltä, ja asiakkaiden maku tunnettiin.

Ilmankos Hamburger Abendblattin lukijat äänestivät kaupan vuonna 2014 Hampurin parhaaksi kirjakaupaksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi unohtui pitkiksi ajoiksi. Kävi jopa niin, että unohdin alustan salasanan, enkä jaksanut ruveta selvittelemään asiaa ennen kuin ny...